Обратно към категорията

Фалшива двулевка се появи в Бургас

Добавено на: 01.10.2019 15:06
   

Фалшива монета от 2 лева се появи в търговската мрежа в Бургас. Ментето получила клиентка в магазин за хранителни стоки. Жената установила, че двулевката е фалшива в момента, в който решила да я пусне в касичка. Тогава монетата издрънчала на… тенекия. А щом я потъркала в ръката, оцветила пръстите й в сиво.

Според експертите за направата й най-вероятно е използван цам - сплав с изключително ниски показатели или алумин.

Фалшивата монета е въведена в обръщение от декември 2015 г., а първият й фалшификат е засечен през май 2016 г. в Нови пазар, Шуменско, каза пред Дарик-Бургас Цветелина Рандева, говорител на Областната дирекция на МВР-Бургас. „Оригиналната монета тежи 9 грама, тя е двукомпонентна, във вътрешната си част е изградена от мед, никел и цинк, а във външната - само от мед и никел, което при фалшификата не е така. Ментетата обикновено са по-леки, само от един метал, а впоследствие се дорисуват на ръка. Освен това изображението на Паисий Хилендарски върху нея не е с ясен релеф“, поясни тя и добави: „Притеснителен е фактът, че е има засечени фалшификати, дори чисто икономически да не са изгодни за хората, които са ги направили“.

От полицията посочват, че сигналите за фалшиви монети са изключение, а това е първият подобен в Бургас. Властите все пак посочват, че повече бдителност към рестото никога не е излишна. И призовават при всеки подобен случай да се сигнализира в МВР, за да може въвеждането им в обръщение да бъде преустановено. 

Darik news


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!