Заради епидемичната обстановка в страната се отлага официалното отбелязване на 143-годишнината от епичните боеве на връх Шипка. Национално честване "Шипченска епопея" е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, коментира НОВА. В организацията му участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации. На честването се събират хиляди посетители от страната и чужбина. Тази година обаче то няма да се състои. Това съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация, цитирана от БТА.

"Ние, организаторите, ангажирани с провеждането на тези тържества, ясно осъзнаваме риска, който COVID-19 представлява за здравето и живота на хората", се казва в съобщението.

От Областната администрация информираха, че следят епидемичната обстановката, която продължава да е все така динамична и са се съобразили с препоръка на Областния кризисен щаб за превенция на разпространението на коронавируса в Габровска област.

Организаторите посочват, че всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да могат да се спазват мерките за дистанция, макар и на открито, са планирани за 2021 година.

От Областната администрация призовават гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата, към опазване на личното и общественото здраве.