Обратно към категорията

Газът за септември поскъпва още, с близо 19%

Добавено на: 02.09.2022 08:00
   

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това представлява увеличение с близо 19% в сравнение с действащата за август цена от 297,89 лева за мегаватчас.

Утвърдената цена е малко по-ниска от предложената от „Булгаргаз“ цена от 353,63 лева за мегаватчас. Регулаторът установи, че в нея са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. септември 2022 г. 

На определената цена за септември „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Комисията е определила цената след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи, съобщават от КЕВР.

„Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент“, отбелязват от регулатора.

От КЕВР добавят, че независимо от увеличението данните показват, че утвърдената цена на природния газ за м. септември е значително по-конкурентна в сравнение с цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на нива от 453 лева за мегаватчас (232 евро за мегаватчас). Дори и така, утвърдената днес за септември цена на синьото гориво у нас надхвърля сериозно досегашният ценови рекорд от близо 298 лв. за мегаватчас през август.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!