Обратно към категорията

Гешев: Има информация, че загиналият край Панчарево шофьор е употребил сериозни количества алкохол

Добавено на: 07.09.2022 12:56
Снимки: в. Труд
   

Експерти и институции обсъждат мерки за справяне с пътната безопасност след зачестилите тежки катастрофи през последните месеци. Катастрофата от тази нощ допълва черната статистика на Пътна полиция.

Преди минути главният прокурор Иван Гешев заяви, че има информация, че шофьорът, който е загинал, е употребил голямо количество алкохол.

"Единствената ми информация е преди да дойда. Сега, не мога да гарантирам за пълна достоверност, че има данни, че е употребил сериозни количества алкохол. И тук възниква въпросът, който години поставяме, че е на лице в пъти ръст, даже десетки, стотици пъти ръст на престъпленията, свързани с употреба на МПС след употреба на алкохол и наркотици. И сме изготвили съответни законови предложения още в 44-ото Народно събрание - да се отнема превозното средство, собственост на дееца. По време на Саркози със сходни мерки бяха постигнати много сериозни резултати във Франция", каза Гешев, цитиран от БНТ.

По време на дискусията бяха предоставени и други тревожни данни - а именно, че България е на челно място като едно от най-опасните места за шофиране на Стария континент."Налице е политическа нестабилност. Налице е неглижиране от институциите като досаден ангажимент на пътната безопасност. И не на последно място - нарушена координация между институциите. И жертва сме ние. И ако те ходят с охрани и бронирани машини, то ние не се движим така", каза Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност.

"Българските граждани не заслужават това, което им се случва в сегмента престъпност, касаещ пътните транспортни произшествия и пътния травматизъм. Това, че сме водещи в Европа в лошите класации се дължи до голяма степен, за разлика от корупцията, организираната престъпност, където има съпротива, защото има засегнати сериозни интереси, проблемите тук се дължат на... ще използвам хубавата българска дума - безхаберие", каза Гешев.

"Осветляване на сектора ще се вижда какво е свършила агенцията", смята Захари Христов - зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Полагат се маркировки, мантинели. Започна миене на мантинелите на "Тракия", за да се виждат", каза Иво Иванов, председател АПИ.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!