Обратно към категорията

Глоби за изтъркани гуми и неизправни светлини от днес

Добавено на: 15.11.2022 07:24
   

От 15 ноември МВР започва да налага глоби по време на трациционната акция "Зима". А само от едно спиране от пътните полицаи може да стигне до санкции от 540 лв., ако автомобилът е в серия нарушения на правилата за безопасност, за които се следи по време на акцията.

Така например дълбочината на грайфера на гумите трябва да е поне 4 мм. В противен случай се налага санкция от 50 лева, отнемат се и 6 точки. Следи се само за дълбочината, а не дали сте с летни, зимни или всесезонни гуми.

Карате ли с включени светлини и ъгълът, под който фаровете осветяват пътното платно, са друга част от нещата, за които МВР следи. Те не трябва да заслепяват каращите в насрещното шофьори. Обикновено линията е зададена фабрично от производителя. Санкцията за шофиране без включени светлини е 50 лв. Ако ъгълът е неправилен пък, глобата е 20 лв. Тя се налага по члена за общи нарушения, които не са описани в другите разпоредби на Закона за движение по пътищата.

Работят ли всички диоди в стоповете и мигачите на колите, е друго нещо, за което от МВР следят. Там обаче санкциите варират. През деня са 20 лева, отново по общия член. В тъмната част стават 200, защото така се създава предпоставка за катастрофа. Освен тях проверете и стоповете за мъгла

Чистачките не трябва да са разкъсани, а течността не трябва да замръзва. Глобите и за двете нарушения са по 20 лева. От МВР обаче казват, че много по-важно е какви инциденти могат да предотвратят изрядните чистачки. 

С натрупването на различните нарушения, за които ще се проверява, сумата на глобатите може да достигне дори до 540 лева. Самият етап, в който ще се проверява приоритетно дали колите са готови за зимата, започва на 21 ноември.

От началото на месеца до 10 ноември пък акцентът в акция “Зима” бе поставен върху карането с включени фарове, както и светолоотразителните елементи по велосипедите и каруците. Вторият етап на акцията - от 11 до 20 ноември, следи дали пешеходците спазват правилата, както и за шофьори, които отнемат предимството им на зебри.

Източник: 24chasa.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!