Обратно към категорията

Горивата скоро ще поскъпнат с още 15 ст., ще стигнат ли 4 лв. за литър?

Добавено на: 23.06.2022 08:45
   

Цените на горивата достигнаха 3,50 лв. за литър, КЗК видя нарушения и дъмпинг, а граждани излязоха на протест срещу поскъпването.

"Поскъпването се дължи на санкциите на ЕС за спиране на доставките от Руската федерация. Нашето правителство постигна отсрочка от 2 г. Но след решението на ЕС вече има над 35 ст. поскъпване на цените на горивата, което все още не се е отразило на цената на колонките. Там увеличението е от 15 ст., очакваме още толкова, ако не намалее цената на нефта", прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров в студиото на Bulgaria ON AIR. 

Хаджидимитров е убеден, че на този етап не може да се говори за достигане на цена от 4 лв. за литър дизел или бензин.

"Реалистична е цената от 3,60 на колонката. За една година поскъпването е с над 1 лев. Войната е виновна за това. Поевтиняване ще има, когато войната свърши", убеден е Хаджидимитров.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че спекула с цените на горивата няма. "Има дъмпинг от най-голямата компания в страната". Според него с компенсацията от 25 ст. на литър гориво само ще бъде затруднен бизнесът. 

"Ние предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС. Да прибира по 40 ст. от ДДС вместо 60. И това да бъде временна мярка за 3 месеца. Тези 20 ст. да бъдат за всички и да останат в икономиката. Решението на правителството е добро за потребителите, но ще притисне бранша", каза Хаджидимитров.

Той уточни, че спекула в цената на горивата има, но тя е на световно ниво. Поевтиняване може да има, ако на световните пазари цената има поне 5-дневен спад.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!