Обратно към категорията

Имаме най-дългото обучение по шофиране и най-много произшествия в Европа

Добавено на: 15.01.2020 13:05
   

Автоинстркторите излязоха на протест срещу заповедта, с която броят на часовете по кормуване се увеличава от 31 на 42. Те се обявиха и против въвеждане на GPS система за проследяването на обучението. Според тях тези мерки прикриват корупционна схема, при която и обучаеми, и обучаващи се трябва да плащат на частна фирма, която поема контрола върху процеса.

"Увеличаването на часовете е една кръпка, тя не се прави за безопасност на движението, а за контрол над обучението от определена частна фирма" – каза Емил Панчев, председател на СБА.

"България е страната с най-много часове по кормуване и най-много пътно-транспортни произшествия – категоричен е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Според него проблемът не е в броя часове, а в изпита и начините на провеждането му.

В студиото на БНР темата коментира и Васил Жеков, инструктор в Академията за безопасно шофиране, който изрази недоумение от възможността изпитът по кормуване да бъде даден "честно или нечестно". Той вижда проблема другаде, не в изпита и практиката, не и в броя часове, а в манталитета и липсата на култура на пътя.

"Качеството на обучението не е високо, един куп важни и полезни неща не се учат – са наблюденията му над водачите. – У нас няма разбиране какво е безопасното шофиране. Няма базови умения как се работи с волана. Елементарни неща – как се работи с газта и спирачката – липсват и у хора, които имат самочувствие на опитни шофьори.

Заблудата е, че стажът учи" – каза още той и добави, че в редица случаи у хората са изградени погрешни инстинкти. 

Жеков дава ред практически насоки как да бъдем по-добри шофьори и как по-сигурно да управляваме автомобил.
БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!