Обратно към категорията

Инициативи в цялата страна ще има по случай Световния ден на водата

Добавено на: 22.03.2023 12:48
   

Различни инициативи ще организират регионалните структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в страната по случай Световния ден на водата. Събитията ще са в партньорство с образователните институции и неправителствените организации в отделните региони, съобщават от пресцентъра на министерството. Почистване на реки, беседи с ученици, конкурси за рисунки и есета са част от инициативите.

В Пловдив от 10:30 ч. днес на площад "Стефан Стамболийски" се предвижда празнична програма на тема „Ускоряване на промяната: партньорства и сътрудничества“, участие на пловдивски учебни заведения, изложение на ученически произведения, посветени на водата. Ще бъде извършено и почистване на река Марица от отпадъци от 15:00 ч.

Една от инициативите в Хасково е конкурсът за есе на тема: „Ускоряване на промяната: партньорства и сътрудничество“, в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в града ще има открит урок по повод днешния ден. 

Образователна беседа и демонстрация с деца край река Черни Осъм се организира до 24 март от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в партньорство с Природонаучен музей, село Черни Осъм.

По инициатива на РИОСВ - Враца ще има днес почистване на коритото и бреговете на река Лева в района на Природна забележителност „Вратцата".

Залесяване с плодни дръвчета и храсти в двора на ДГ „Ален Мак“ в село Звездец, община Малко Търново, е една от инициативите в област Бургас, на 24 март.

В Благоевград основните събития ще са в Музея на водата, а в Шумен ще има конкурс за рисунка и фотография за ученици от три възрастови групи, посветен на Световния ден на водата.

Списък с всички инициативи - тук

Световният ден на водата се отбелязва от 1993 г. по предложение на участниците в конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия (3-14 юни 1992), одобрено с резолюция A/RES/47/193 на Общото събрание на ООН от 22 декември 1992 г. Целта на деня е да се насочи вниманието на обществеността към необходимостта от достъп до безопасна питейна вода и санитарни условия за всички. От 2018 г. до 2028 г. в рамките на ООН се отбелязва и Международно десетилетие за действия "Вода за устойчиво развитие". Мотото на деня за 2023 г. е: "Да ускорим промяната". 
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!