Обратно към категорията

Иван Кристоф: В България техниката и мисленето, с които се спасяват бедстващи хора, са морално остарели

Добавено на: 29.01.2021 09:57
   

Всичко, като техника, мислене и обучение в България относно планинското спасяване, а и изобщо спасяването на бедстващи хора у нас е тотално остаряло. Това констатира за 999 катерачът, любител на екстремното и спасител – Иван Кристоф.

„За нас като страна е важно по-младите да бъдат обучавани от най-ранна детска възраст с нови начини и технологии в сферата на планинското спасяване.“

Според катерача е важно да се отбележи, че дори и хеликоптерите, за които се борим, вече са морално остарели. В света са налични дроновете, които могат да помагат изключително много при бедствени ситуации. В същото време Иван Кристоф отбелязва, че дори и да имаме нужните ни хеликоптери, ние първо трябва да знаем как да ги използваме правилно, за да няма нежелани въздушни трагедии и излишък на разходи.

„България едва прохожда и има малък опит със спасяването по въздух. Важно е машините винаги да минават задължителни прегледи, понеже механичните проблеми могат да се появят винаги, а когато излязат наяве те биват фатални. У нас малкото опит и летателни часове също са предпоставка за проблемни ситуации.“

Кристоф сподели още, че към този момент в България се изгражда основата на бъдещия дом на спасителите в нашата страна. В него след време има планове да бъде започнато обучение на деца, които да бъдат бъдещи професионалисти в спасяването на хора.

„Трябва да се погледне генерално на нещата. Нужно е в България да има специално обучени хора, които да са в помощ на бедстващи в конкретни ситуации. Това ще стане с професионално обучение на кадри. В момента дори и здравеопазването, което също е нужно за качествена и комплексна работа в сферата на спасяването, също е в лошо състояние.“, коментира още той.

Екип 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!