Обратно към категорията

Избират мистър Коч

Добавено на: 06.05.2022 10:32
Снимки: архив
   

С много настроение и емоции навръх Гергьовден, 6 май, точно в 11:00 ч. започна Десетият Национален сбор на овцевъдите. Събитието ще се проведе в три дни - на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново, и съчетава овцевъдството с народната битова култура и фолклор.
Началото поставиха кукерите джумалии от с. Калугерово, Пазарджишко. След тях поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от прочутия смолянски народен оркестър „101 каба гайди“.
Музиката и традициите на древните номадски пастири каракачаните ще оживеят в изпълненията на танцовия състав „Кацандонис“ -Карлово.
Над събора ще се извиси гласът на родопският славей Златина Узунова и възпитаниците и от школата за народно пеене към НЧ „Христо Ботев-1871” – Смолян.
В дните на събора ще се проведе най-мащабното изложение на над 1000 чистопородни овце и кози и на едно място ще може да се види разнообразието на всички автохтонни, традиционни и редки породи отглеждани у нас. Край Петропавловския манастир ще бъде представена селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще бъдат показани различни видове кучета и коне и интересни демонстрации.
В състезания по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози ще мерят сили фермери от цялата страна, а най-атрактивната
надпревара ще е състезанието за най-тежък коч, в което собственикът на животното-победител ще получи премия от 1000 лева.
Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще се проведе традиционното и най-мащабно българско изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в
зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки.
Специално обособената зона „ЧифликЪт“ ще има възстановка на селскостопански двор, интерактивни музейни експозиции свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи. Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и на колекции от етно тъкани. Решилите да пробват музикалните си заложби ще могат за се включат в уроците по кавал, гайда, народно пеене и в разучаването на хора и ръченици.
Автентични носии от всички краища на България ще бъдат показани в етно ревюто „От раклата на баба“ в събота, 7 май, от 14,00 ч.
През трите дни в „ЧифликЪт“ ще има различни познавателни игри за малки и големи, както и забавен фото етно кът, където всеки желаещ ще може да се снима за спомен.
Истинско докосване до древността ще предложи на събора Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Техните спектакли ще са на 6 и 8 май от 12,30 до 15,30 ч. и на 7 май от 11,00 до 14,00 ч. Багатурите ще върнат назад линията на времето и ще покажат историческите и фолклорни сюжети, съчетаващи битки, коне спиращи дъха моменти.
В две вечери ще могат да се видят и българските властелини на огъня – нестинарите. Техните неповторими танци върху огнената жарава ще са на 6 и 7 май от 21,00 ч.
Паралелно със събора на овцевъдите на поляните край Петропавловския манастир се провежда и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. На две сцени ще се изявят над 2500 изпълнители в областта на музикалното и танцово народно изкуство и словесния фолклор. Самодейци ще представят различни обреди и обичаи, свързани с празника Гергьовден, от различните етнографски региони на страната. Автентични геги и хурки и обредни хлябове ще бъдат показани в тематичните изложби на десетото издание на конкурса.
За запалените по българските хора и ръченици ще е голямото „Гергьовско надиграване“. То е за фолклорни клубове, групи и формации за българско народно танцово изкуство без ограничение на възрастта. Най-голямото пролетно надиграване на фолклорни клубове в страната ще започне точно в 12,00 ч. на 6 май с общо изпълнение и голямо „Гергьовско хоро край манастира“.
Всеки посетител на събора ще може да се включи хоротеките на 6 и 7 май от 18,00 ч. Те ще бъдат водени от известни хореографи, а изпълненията ще са под съпровода на музика на живо.
В специализирано изложение през трите дни на Събора ще бъде представено майсторството на български творци на приложното изкуство. Над 70 занаятчии ще покажат как запазват народните традиции и им вдъхват нов живот. В изложението на занаяти ще има автентични творби иконопис, дърворезба, битови тъкани и бродерия, рисувана коприна, народни инструменти, звънци и чанове, керамика, бижута, различни сувенири и още много ръчно изработени предмети.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!