Обратно към категорията

Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българският народ

Добавено на: 24.05.2020 13:18
   

24 май е паметен ден за всеки българин, където и да се намира по света. На този ден България чества българската просвета, култура и създаването на славянската азбука от Кирил и Методий. За силата и значението на българския език и писменост, за ролята на българското училище да разгаря пламъка на писмото и четмото и жаждата за знания, разказва в изповедта си една учителка по история в малкото градче Брегово.

„Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българската нация!“, казва Илияна Кръстева, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в най-северозападния град на България. Тя е убедена, че ролята и мисията на училището е да бъде духовен център, какъвто е било през Възраждането … И, че то трябва да носи извечното – словото, вярата и духа.

Прадедите на Илияна, 200 години назад, са били свещеници и учители и тя знае, че така ще бъде в рода ѝ до живот. Отдала е живота си на мисията да поддържа жив непримиримия български дух и да го съчетава с признателността към непреходното дело на светите братя Кирил и Методий. “Всеки е учител сам за себе си и всеки от нас е учител на някой друг, а България е учител на Европа! Ние сме били, и ще бъдем!“, заявява тя и подчертава, че това не бива да се забравя.

„Някъде на върха на опашката на „българския лъв“, там откъдето започва и свършва България“. Така образно и с много обич Илияна Кръстева описва местоположението на малкото градче Брегово и училището, на което е дългогодишен директор. А това още повече я насърчава да  възпитава българско самочувствие и християнски ценности у своите ученици. В училището има параклис, посветен на светите братя, с иконата на Божията майка и с вградената в училищните стени пръст от гроба на кан Кубрат от Малая Перешчепина. Сред реликвите, които се пазят в школото са и реплика на Кубратовия пръстен, статуя на рода Дуло и орелът, символ на българската държавност от преди Аспарухова България, ликът на княз Борис и признаването на Кирил и Методий от папа Адриан Втори – всички те символи на гордия и несломим дух на някогашните българи, предаван на днешните им наследници.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!