Обратно към категорията

Издават зелен сертификат и за повторно преболедувалите COVID-19

Добавено на: 18.11.2021 13:56
   

Предстои да бъде въведен сертификатът за повторно преболедуване на COVID-19, съобщиха от Здравното министерство в официалния сайт coronavirus.bg.
И публикуваха интервю на заместник здравния министър Александър Златанов пред БНТ, в което се казва, че до края на деня сертификатът ще бъде достъпен и за повторно преболедувалите коронавирус.
Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти.
Експертите във ведомството проучват международния опит, допълва NOVA. В Малта например, за да се отчита повторно заразяване с COVID-19, времето между двата положителни теста е поне 45 дни, в Нидерландия е 60 дни, а в Ирландия е 84 дни. В 7 държави от ЕС периодът между двата положителни теста е 90 дни, като сред тях са Германия, Испания и Швеция.
Здравните власти обясняват, че оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС. Работи се и по създаване на техническа възможност за генериране на такива сертификати след нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването.
"До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID-19, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят", допълни заместник здравният министър. В момента не се планира затягане на мерките, заяви още Златанов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!