Обратно към категорията

Издирват училищна директорка, за да я уволнят

Добавено на: 16.11.2019 10:32
   

Регионалното управление на образованието (РУО) в Пловдив издирва повече от половин година училищния директор, за да му връчи заповед за уволнение. За да избегне отстраняването си Екатерина Делинова се сдобива с 13 болнични листа.

Още в началото на годината от РУО поискали да уволнят директора на най-голямото училище в "Столипиново". Тя обаче взимала болничен след болничен.

"Аз съм обжалвала някои от тях. Единият болничен ТЕЛК го отмени", каза началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Училищната директорка Екатерина Делинова пък твърди, че диагнозите й не са фалшиви.

"Знам, че има съмнение. Явила съм се на ТЕЛК, където са ми признали болничните. Има един болничен, който е четири дни. Признати са ми болнолежащи, другите 26 ги оспорват, но аз обжалвам в НЕЛК в София и съм убедена, че ще ги докажа, защото диагнозите ми не са фалшиви", каза Делинова.

Поводът за уволнението - финансови нарушения. Проверка установила, че директорката похарчила 32 000 лева за бонуси на педагозите, вместо за закуски на учениците. В училището били записани 80 деца, които никой никога не е виждал. "Такива, които не ходят редовно на училище и такива, които дори не са обхванати в училище, държавата плаща за тях", каза още Киркова.

Директорката отрича обвиненията. Твърди, че и двата финансови одита на училището не открили нарушения.

"Не съм злоупотребила с парите. Това твърдение е безпочвено и аз ще го докажа", заяви директорката на ОУ "Пенчо Славейков" - Пловдив.

Тя смята, че уволнението й е разчистване на лични сметки, защото свидетелствала срещу Киркова в Икономическа полиция.

"Дала съм явно много важни обяснения в ГДБОП. Там има друг сигнал за съмнения за участия на РУО и на началника на РУО в изнудване на директори да работят с определени фирми. Става дума за обучителни и за консултантски договори", каза Делинова.

"Това категорично не е вярно - отрича Киркова. - Аз дори се отказах да участвам в проекта за квалификация на педагогическите специалисти и да сключвам договори."

Едва днес чрез нотариус заповедта за уволнение беше връчена. Получи я адвокатът на Екатерина Делинова.

"Тази заповед ще бъде атакувана в Районен съд в Пловдив в законоустановения двумесечен срок, защото е незаконосъобразна", заяви адвокат Кристиян Гьошев.

За случая е сезирано не само образователното министерство, но и прокуратурата. Двете страни ще търсят правата си в съда.

Dir.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!