Обратно към категорията

Изготвят общо национално меню за ресторанти и хотели

Добавено на: 06.08.2020 14:16
   

Ново национално меню ще бъде въведено в хотелите и ресторантите в курортите, съобщават от Министерството на туризма.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Университета по хранителни технологии - Пловдив проф. д-р инж. Пламен Моллов обсъдиха създаването на професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Университетът е единственият с такъв профил на Балканите, който подготвя висши кадри за туризма.

През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България, подчерта министърът.

По време на срещата бе предложено деветте туристически района в страната да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място. Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% по-висок туристопоток спрямо събития, които имат само културен характер, поясни проф. Моллов.

Университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта. Вицепремиерът предложи също да се насърчат инженерните специалности и да се обмисли провеждането на мастер класове съвместно с големи кулинарни академии.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!