Обратно към категорията

Изложба в София по повод 150-годишната от учредяването на Българската екзархия

Добавено на: 27.02.2020 10:36
   

С откриване на документална изложба в столицата ще бъде отбелязана 150-годишната от учредяването на Българската екзархия. Експозицията, подредена в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, показва оригинални документи, свързани със създаването на самостоятелната българска църква и избора на първия български екзарх.

Сред документите, които ще бъдат показани е двуезичният ферман на султан Абдул Азиз, издаден на днешната дата - 27 февруари през 1870 година, с който се учредява самостоятелната българска църква.

„Този ферман е свързан с учредяване на първата официално призната българска институция след близо 500 години липсваща държавност и 40 години национални борби“, разказва директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова пред БНР.

Така по силата на султанския ферман и екзархийския устав Българската екзархия е призната за официален представител на българската народност в Османската империя.

Изложбата показва оригинални документи от специалните колекции на библиотеката, свързани със създаването на самостоятелна българска църква и избора на първия български екзарх. 

Ще бъде показан и друг уникален документ - това е султанският берат на Абул Азиз, свързан с назначаването на Екзарх Антим I.

Той впечатлява със своята изящна калиграфия и с размерите си – 1.50 метра на 75 сантиметра. Изключително добре съхранен и опазен в годините при нас“, допълва директорът на Националната библиотека.

Разликата между фермана и берата е в това, че ферманът определя създаването на екзархията, а бератът – назначаването на първия екзарх.

Изложбата включва още богат снимков и графичен материал. Ще бъдат показани портрети на изтъкнати църковни дейци, свързани с първите години от съществуването на Екзархията. Сред особено ценните експонати доц. Александрова откроява литографии на Хенрих Дембицки и Николай Павлович, фотография на участниците в българския църковно-народен събор в Ортакьой и фотография на българската черква „Св. Стефан“ в Цариград.  

Експозицията включва още карта на България, очертаваща границите на българските области, утвърдени със султански ферман от 19 февруари 1870 г.

Като общество трябва да помним и познаваме историята си, вярва доц. Красимира Александрова.

„Наш, на потомците дълг е да будим паметта за онези велики български дейци по църковния въпрос в Цариград, които с родолюбие, със смелост, със свои лични средства пристъпват към изграждане на екзархийското ведомство.“

Изложбата, посветена на годишнината от учредяването на Българската екзархия, може да бъде разгледана до средата на март.

Честванията на 150-годишната от създаването на Българската екзархия продължават и утре. В петък българският патриарх Неофит ще отслужи благодарствен молебен в катедралата Свети Александър Невски.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!