Обратно към категорията

Кабинетът актуализира с 200 млн. лв. бюджета заради американските Ф-16

   

Кабинетът актуализира с 200 млн. лв. бюджета заради американските Ф-16

С актуализация на бюджета правителството отпусна недостигащите 200 млн. лева за покупката на нови изтребители F-16. Парите идват под формата на емитиране на нов дълг от 20-годишни облигации.
Решението беше взето на извънредно заседание на кабинета в понеделник.
 
Общата стойност на сделката е 2,1 млрд. лева. Парите трябва да бъдат платени накуп. За да бъдат осигурени средствата, ще се наложи увеличение на дефицита с около 1,8 млрд. лева до малко над 2 млрд. лева. Освен това, Министерството на отбраната ще трябва да свие някои от разходите си. Държавата е категорична: нов дълг няма да се поема.
 
 
"На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание. Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност - estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите", съобщават от правителствената пресслужба.
 
Договорите ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия във вторник, а в пленарна зала ще бъдат гласувани до края на месеца.
 
"Няма скрити разходи в сделката за покупката на самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка", коментира заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред медиите в Министерския съвет. От последното заседание на правителството няма промени в съдържанието на четирите договора, уточни заместникът на Каракачанов. 
 
"От общата сума все още не са приспаднати 60-те млн. долара, която САЩ ще искат разрешение от Конгреса да поемат", каза още Запрянов. И допълни, че заради сделката за изтребителите военните отсрочват плащания за нови бойни кораби и бронирани машини на стойност над 256 млн. лв. за следващата година.  

Източник: Нова 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!