Обратно към категорията

Кабинетът Донев одобри проекто-закон за противодействие на корупцията

Добавено на: 26.10.2022 12:40
   

Служебното правителство одобри законопроект, изготвен от Министерството на правосъдието, за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той каза, че на заседанието днес са приети общо три нови закона, подготвени от Министерството на правосъдието, част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост. Те трябва да бъдат приети до края на тази година, за да може България да се възползва от втория транш по този план, посочи Зарков.

Със законопроекта за противодействие на корупцията се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта, каза министърът. "Предвиждаме гаранции, така че този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито като чадър", заяви служебният министър. По думите му, за да се случи това, предложението е той да бъде конституиран като се намесят различни органи, които да излъчват членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът, както и върховните съдилища. Предвиждаме независимост на разследващите вътре в този орган, така че да не може да се оказва влияние върху тяхната работа, посочи Зарков. За да се излезе от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели, предложението е той да се председателства на ротационен принцип от петте му членове, всеки един по една година, като се започне с жребий. По този начин всеки един от председателите ще знае, че съвсем скоро друг ще погледне неговата работа, каза Крум Зарков.

Според него този закон трябва да отговори най-сетне на дълго задавания от българските и международните наблюдатели въпрос защо няма осъдени за корупция по високите етажи на властта. Част от отговора се намира в прокуратурата, друга част в разследването, посочи министърът. Той е на мнение, че със законопроекта поне тази част, свързана с ефективното и независимо разследване, ще бъде решена. 

Правителството прие днес и Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, с който се създават електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписани актове, като основна предпоставка за създаване на имотен регистър, информира Зарков. Той отбеляза, че освен че е ангажимент по Плана за възстановяване, този въпрос "виси" в българското публично пространство вече от двайсет години.

Третият закон, приет от кабинета, на тема правосъдие, е Законът за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се предвижда въвеждане на задължителна съдебна медиация за производствата по определени граждански и търговски дела, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става дума основно за спорове, свързани със семейните взаимоотношения, собствеността, делби, етажната собственост, въпроси, които "тровят" живота на българските граждани, които по-ефективно биха били решавани с този способ, отколкото със съдебния, поясни министърът. Според него законопроектът ще се отрази много благотворно на цялата съдебна система, разтоварвайки магистрати и съдилища от това натоварване, за да могат те да се съсредоточат и по-бързо да решават останалите си дела.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!