Обратно към категорията

Кабинетът одобри нов дълг от над 7 млрд. лева

Добавено на: 02.02.2022 14:00
   

След заседанието на Министерки съвет премиерът Кирил Петков даде брифинг на пред медиите, за да обясни какво са решили министрите. 

"Днес бяха обсъдени много важни теми. Първо, одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г. Като е важно да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. Тук трябва да се разбере, че 3 млрд. от тези 7 реално са стари. Дълг, който трябва да се рефинансира.

Реално новият дълг е 4 млрд. 298 млн. Дефицитът от 4.1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма, в размер на 5.8% от БВП, което дава възможност за амбициозната ни инвестиционна програма. Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък", посочи Петков и допълни: "С други думи - имаме нов дълг, който е реално 4 млрд., а не 7 млрд. лева и този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции".

По повод общините, които имат проблеми с финансирането на осветление и други услуги, сформира се работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите. 

"Всички общини, които има недостиг или невъзможност да плащат тези услуги, ще искаме да видим размерите на финансовите им проблеми, за да можем да ги адресираме и едновремено с това всяка община ще бъде изпратена проверка, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки", олясни премиерът.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!