Обратно към категорията

Как се гласува с машина на изборите на 2 октомври ( симулатор на машината за гласуване)

Добавено на: 30.09.2022 08:37
   

За трети пореден път гласуването за Народно събрание в България ще бъде изцяло машинно, като хартиени бюлетини ще има само в малките секции - с под 300 избиратели, и в подвижните урни за хора с трайни увреждания.

На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 301 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1104 секции в България и в 238 зад граница.

Машините ще са поставени в изборните секции, като всяка от тях има специални пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота.

За да гласува, избирателят трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в специален отвор с чипа нагоре и напред и влиза наполовина, а не цялата, като при банкомат. Върху картата не е разрешено да се поставя стрелка за ориентация на гласуващите. Тя не може да се дезинфекцира с друго, освен етилов спирт.

Електронната бюлетина този път ще е от две страници - на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората - на тези от 14 до 23 плюс опцията "Не подкрепям никого". Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ".

Имената са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. В чужбина тази част от бюлетината няма да бъде активна.

Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне "Преглед", да види изписан избора си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, завършва процеса с натискане на бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си.

След гласуването машината издава хартиена разписка с вота, която може да бъде взета след като прозвучи специален звуков сигнал. Избирателят трябва да сгъне разписката, така че да не се вижда избора му, да извади картата от машината и да отиде при членовете на секционната комисия. След това пуска разписката в определената за целта кутия, връща картата и се подписва в избирателния списък.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.

Симулатор на машината за гласуване - тук.

Машините са програмирани да започнат да работят от 7.00 и да продължат до час след края на изборния ден - до 21.00 ч., ако е необходимо той да бъде удължен. При проблем с една от машините в секциите с две ще може да продължи да се гласува с втората, а в останалите се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

 

Източник: dnevnik.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!