Обратно към категорията

С какви пари ще разполагат общините в област Ямбол до края на годината

Добавено на: 03.08.2023 09:44
   

Утвърждаването на общинските бюджети за 2023 г. е най-важната задача за кметовете и за общинските съвети преди края на мандата. Приетият най-после закон от Народното събрание за държавния бюджет за 2023 г. е обнародван в „Държавен вестник“ на 1 август, което означава, че до 13 август кметовете трябва да внесат в общинските съвети предложенията си за размера на общинския бюджет, а те съответно да ги приемат на последните си заседания преди старта на предизборната кампания. Преди това трябва да се проведе и обществено обсъждане на предложението.

Малко над 9 милиона лева ще получи от централния бюджет община Болярово. Рамката за община Елхово е 16 521 900 лв., за община Стралджа – 15 158 800 лв., за община Тунджа – 20 869 300 лв. Субсидията за община Ямбол е 68 156 600 лв.

Увеличението в сравнение с 2022 година е около 22 %. То обаче се дължи основно на увеличението на стандартите за държавно делегираните дейности.

Между 42 и 45 % е увеличението на субсидията за капиталови разходи, но предвид повишените цени в строителството, това едва ли ще даде възможност да бъде реализирано всичко планирано.

Прави впечатление, че при едни от най-важните субсидии няма увеличение - например изравнителната субсидия си остава абсолютно същата, без никакво изменение от 2022 година. Зимното поддържане също няма увеличение.

Увеличението на централната субсидия е основно в субсидиите за държавните дейности, където общините нямат пряко отношение, те просто са преразпределители на тези пари - за образование, здравеопазване, социални дейности...

Трябва да се има предвид и че част от тази централна субсидия вече е изразходена, въз основа на т.нар. удължителен закон за бюджета от 2022 г., който действаше до 31 юли.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!