Обратно към категорията

Кампанията за деклариране на доходите приключва на 5 май

Добавено на: 03.05.2021 09:07
   

Кампанията за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва на 5 май, напомнят от приходната агенция. Срокът беше удължен тази година, заради Великденските празници.

Всеки, който притежава ПИК или КЕП на НАП, може да декларира доходите си и през почивните дни чрез Портала за е-услуги на Агенцията. Там е налична предварително попълнената данъчна декларация. В нея се виждат и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Данъкоплатците, които се възползват от тази услуга, имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, данните остават в декларацията.

От НАП уточняват още, че при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. Физическите лица обаче са задължени да декларират доходите от продажби в интернет, ако са действали в качеството си на търговци по смисъла на Търговския закон.

От приходното ведомство напомнят, че физическите лица, които през 2020 г. са получили суми от ренти от земеделска земя под аренда в размер до 5 000 лева, нямат задължение да ги декларират. Работилите по граждански договори през 2020 година също подават годишна данъчна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения.

Годишна данъчна декларация трябва да подадат земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Пети май е и крайният срок не само за деклариране на доходите, но и за заплащане от физическите лица на дължимия данък. Изключително бързо, лесно и удобно това става чрез използването на виртуалния и физически ПОС терминал на НАП. Повече информация за декларирането и плащането на доходите може да бъде получена на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700, на цена по тарифите на съответния оператор.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!