Обратно към категорията

Каране извън пистите вероятно е предизвикало лавината в Боровец

Добавено на: 13.02.2024 09:53
   

След петчасова спасителна операция в Боровец, в която са се включили над 25 спасители и още 15 сондьори, гръцкият скиор е намерен под 1,60 дълбочина на снежната покривка маса.

Гръцките туристи се пускат и най-вероятно самите те са провокирали лавината. Имало е опасност и тя е била ясна за всички, защото пистите "Маркуджик 2" и "Маркуджик 3" през вчерашния ден са били затворени. Днес остават също затворени заради ураганни югозападни ветрове, които са навяли огромни количества сняг.

Група гръцки туристи, които окончателно се оказаха сноубордисти и един скиор, са се качили над "Маркуджик 3", между "Маркуджик 3" и хижа Мальовица, за да карат извън пистите.

След 14:00 часа лавината тръгва. Двамата сноубордисти успяват да се измъкнат, но скиорът попада под тежките снежни маси.

"Затрудни ни най-вече, че човекът нямаше лавинен уред в себе си, което щеше да ни улесни много и щяхме да го намерим много бързо. За един екстремен скиор или сноубордист това са елементарни неща и основни правила, които трябва да спазва - лавинна сонда, лавинна лопата и лавинен уред", посочи Ангел Къркелев.

"Те са се качили там да карат в необработеното, в девственото. Това е адреналин и няма нищо лошо. Но трябва да се спазват някакви норми и правила", казаха от спасителната служба.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!