Обратно към категорията

Карантината остава и след 13 май

Добавено на: 12.05.2020 11:16
   

14-дневната карантина при връщане в страната остава дори и след като днес депутатите гласуват промените в Закона за здравето. Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни. Това ще важи и за хората, които решат да излязат на пазар, почивка или екскурзия в чужбина.

На 13 май Европейската комисия се очаква да даде своите указания за туристическия бранш. Тогава ще стане ясно и какво ще се случи с пътуванията през следващите месеци.

Засега е забранено влизането на чужденци в страната.

След края на извънредното положение на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка без определяне на конкретен срок, по предложение на здравния министър.

Запазват се глобите за нарушения на мерките. Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места. Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.

60 дни неплатен отпуск за тази година ще се зачита за трудов стаж. Досега се зачиташе 30 дни неплатен отпуск годишно.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!