Обратно към категорията

Карантината на положителни за COVID-19 се прекратява автоматично след 14-тия ден

Добавено на: 14.10.2020 08:47
Снимки: Pixabay.com
   

Ситуацията с разпространението на коронавируса в страната не се успокоява. 785 са общо новите случаи в страната при направени 5 819 PCR-тестове, сочат данните на Единния информационен портал. В област Ямбол новодиагностицираните са 9, в област Сливен – 16.

Най-много заразени отново има в столицата – 259, в областите Пловдив – 87, Благоевград – 82, Шумен -39, Стара Загора – 35 и Бургас – 31.

Според данните на националната информационна система, вчера са потвърдени положителни проби за коронавирус на още 31 медицински специалисти.

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14-дни, без да е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест, става ясно от вчерашна заповед на здравния министър.

Заповедта предвижда хоспитализираните с COVID-19 пациенти да се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни резултати от образни изследвания. Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение. Т. е. за изписване от лечебно заведение на тези пациенти отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне 10 дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

От днес, 14 октомври, при провеждане на футболни мачове на националния стадион „Васил Левски“ ще се допуска публика до 30 % заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м, става ясно от друга заповед на здравния министър.

Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!