Обратно към категорията

Киберексперт за BG-ALERT: Нарушени са всички добри, практики, някой трябва да поеме отговорност

Добавено на: 02.11.2023 09:36
   

"Нарушени са всички добри практики - работено е в реална среда, един човек е успял да направи съобщение, което е изцяло извън контекста и да го адресира от президента, а след това не е имало някой, който да го верифицира или потвърди. Без знанието на телеком или МВР някой е използвал тяхното влияние и система, за да изпрати съобщението", каза експертът по киберсигурност Явор Танев в "Тази сутрин" по bTV.

По думите му при вчерашните тестове на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност. "Съобщение с текст "test test", в което е забъркан и държавният глава може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от населението. Имаме страхотния късмет да видим колко зле е направена тази организация за управление на съобщенията и как един човек може да изпрати съобщение до всички. Представете си всички сценарии в главата, които идват на обикновените хора, но и на специалиста по киберсигурност - дали този човек сбърка сам или някой не го накара покрай цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал човека или системата", допълни Танев.

Според киберексперта при инциденти трябва да се анализира коренната причина.

"Трябва да се разбере как това се е получило, кой е оторизирал съобщението да премине през защитните процеси, имало ли е въобще такива. Някой трябва да поеме отговорността, защото усещането, че това работи, дори и тестово, не е вярно. Истината е, че тази система не работи въобще, защото който е решил, е пратил съобщение", каза киберекспертът.

Подобни тестове се правят в локална среда, категоричен е той. "Нито един програмист или тестер не би трябвало да извършва реални тестове в система, която е свързана с живите устройства. Ако се правят тестове в реална среда, трябва населението да бъде информирано, а не всеки да си прави тестове, когато прецени. Когато имаме критични съобщения, нормално е някой да ги валидира", допълни Ясен Танев.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!