Обратно към категорията

Киносалоните очакват подкрепа от държавата, изправени са пред фалити

Добавено на: 01.12.2020 12:53
Снимки: Pixabay.com
   

Киносалоните ще фалират, ако не получат подкрепа от държавата. Всяка помощ в тежката ситуация може да се окаже животоспасяваща за бранша.
Вчера представители на Асоциацията на българските киносалони (АБК) са се срещнали с министъра на културата Боил Банов. Той е проявил разбиране, но уви „културното ведомство никога не е било сред „богатите“ министерства“.

Това съобщи пред Радио София председателя на Управителния съвет на АБК Божидар Илиев.

Той припомни, че кината бяха затворени още на 8 март т.г. Дистрибуторите на филми спряха разпространението до началото на юли. Без нови заглавия в афиша киносалоните са останали без приходи, а си имат постоянни разходи.

„Съобразили сме се с въведените заповеди. В момента няма действащо кино“, подчерта Божидар Илиев. - „Тежкото положение се отнася за всички салони, независимо от големината и местоположението им.“

От АБК неколкократно са се обръщали за помощ към правителството. Много от салоните имат данъчни задължения и това е пречка да се кандидатства по мярката 60/40.

„Ние сме в единствения сегмент от културата, където ДДС върху билетите е в пълен размер и това е сред изключенията в Европейския съюз. Вече сме в ситуация да се молим за каквато и да е помощ.“

Божидар Илиев посочи и примера в някои европейски държави, където при въздържане от разпространение на американски заглавия, националните филмови центрове са реагирали с родни проекти за подсилване на зрителския интерес. У нас обаче, за съжаление, киносалоните не са били подкрепени по този начин.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!