Обратно към категорията

Кирил Петков: Не се предвижда затваряне на бизнеси, ковид сертификати и ограничения в движението

Добавено на: 14.07.2022 11:06
   

Не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, няма изискване за ковид сертификати в страната и няма изисквания за ограничения в движението. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът в оставка Кирил Петков след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти.

В рамките на срещата на премиера е била докладвана информация относно епидемичната обстановка в страната и ситуацията с разпространението на COVID-19. На срещата е решено, че тази седмица ще се актуализира националният пандемичен план. Изисках да има ясна предвидимост за всички, като на базата на актуализирания план има шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла, заетост на интензивните легла и общи епидемични показатели, допълни премиерът Петков.  Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат спокойно лято, каза още Петков.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че основната причина да се наложи Министерският съвет да приеме нов план е ангажиментът по променения Закон за здравето, в който е заложено изискването и министърът на здравеопазването, и Министерският съвет при необходимост да въвеждат различни противоепидемични мерки. По думите му в новия план няма да има особени разлики спрямо предишния план. 

Към момента продължава ръстът на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, но е далече от пиковите стойности, които имаше преди няколко месеца, посочи още Кунчев. Ако повишаването на броя на новозаболелите не води до по-тежко протичане на болестта, до по-голямо натоварване на системата, ще се справим със ситуацията, увери Кунчев. По думите му в момента е рисково да се правят прогнози, но вероятно през август ще се стигне до пикови стойности и след това ще започне нормализиране. Дали ще има нов вариант на вируса, не може да се предвиди, подчерта Кунчев. По думите му здравната система е много по-подготвена, има ваксини и лекарства. Опитваме се да убедим Здравната каса и Министерския съвет, така че да се направят промени за облекчаване на достъпа на пациента до личния му лекар по отношение на безплатна и бърза диагностика на коронавируса, добави Кунчев.

Предвижда се носене на защитни маски само в здравни и лечебни заведения, както и в домове за възрастни хора, но мярката ще бъде въведена след приемането на новия пандемичен план и със заповед на министъра на здравеопазването, каза отново Кунчев, който и вчера пред журналисти изрази същото мнение.

Проф. Радка Аргирова, епидемиолог, посочи, че антигенните тестове, с които разполагаме, могат да "улавят" и последните варианти на коронавирусната инфекция. По думите ѝ разликата в хода на пандемията и във възприемчивостта на вируса сега е заради наличния имунитет на населението вследствие на ваксинация или преболедуване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!