Обратно към категорията

Кирил Петков: Зеленият сертификат може да отпадне до 20 март

Добавено на: 21.02.2022 15:46
   

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник. Той подчерта, че според прогнозите и анализите дотогава COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване, обяви премиерът.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. "Напротив - заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани.“, посочи Сербезова.

Тя благодари на българските лекари на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и всички, които са заети в системата на здравеопазване и въпреки несъвършенствата успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия.

За посетителите на обекти от обществено значение изискването за „зелен сертификат“ ще отпадне още от 5 март: 

От 24 февруари първа стъпка е всеки обект да допуска лица без "зелен сертификат". Изискванията остават за персонала все още. Допуска се обучение на до 12 деца в образователни центрове и школи. Следващата дата е 5 март – ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обекти с обществено значение ще се предоставят без "зелен сертификат", съобщи  държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Изискването все още остава задължително за персонала. Присъствени групови занятия в образователни центрове ще става с изисквания за физическа дистанция и дезинфекция. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения списък:

„Ако нещата продължат да се развиват в положителна насока, от 5 март посещенията на дейности и услуги, предоставяни от обекти с обществено значение, ще стават без изискване за "зелен сертификат" изобщо. Няма значение какво е вече личното желание на собственика. Всеки може да посещава такъв тип обекти. Те всъщност за всички обекти, за които говорим. Изискването за "зелен сертификат" все още остава задължително за персонала. Трябва да знаете, че те в огромна степен имат наистина и работят с такъв".

"На 20 март може да обявим, че посещенията на дейности и услуги стават без сертификат, както и без сертификат за персонал. С други думи "зеленият сертификат" важи доколкото човек, ако иска да пътува, това му осигурява облекчен режим", каза още Кунчев.

„Според нас маските би следвало да отпаднат най-късно, но да се наблегне повече на доброволния елемент. В процеса на предаването на вируса те играят ключова роля. Ако забелязвате сега в страните, които вдигат почти всички мерки, те продължават да препоръчват носенето на маски и това е логично“, добави държавният здравен инспектор.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!