Обратно към категорията

Критично ниски влагозапаси за пролетниците в някои райони

Добавено на: 18.07.2021 10:16
   

От Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират опасна суша и през следващата седмица. Валежи от стопанско значение са паднали само на отделни места през последните дни - между 10-20 l/m2: Сандански – 20 l/m2; Казанлък – 17 l/m2; Стара загора – 13 l/m2; Шумен – 12 l/m2.

В съчетание с активната вегетация и високото водопотребление на пролетните култури почвените влагозапаси в коренобитаемия ще се понижат до нива под критичните в западните райони на страната.

В понеделник краткотрайни валежи се очакват главно над Западна България, във вторник - на повече места в Западна и Северна България, в сряда - над източните райони, в четвъртък и петък - на отделни места из страната, в събота вероятността за валежи е много малка. Това ще доведе до временно подобрение на агрометеорологичните условия и намаляване на условията за възникване на топлинен стрес. При слънчогледа ще протича фаза цъфтеж. При царевицата ще се наблюдава цъфтеж, а на отделни места и фаза изсвиляване – агростанции Силистра и Кнежа. При трайните насаждения ще протича наедряване и узряване на плодовете.

През повечето дни от периода в районите без превалявания, условията ще позволяват реколтирането на зърнено-житните култури. Прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката с цел предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските територии.

През периода растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на зеленчуковите култури и трайните насаждения от брашнести мани, срещу второто поколение на ябълковия плодов червей при овощните видове и срещу шарения гроздов молец в лозовите масиви. Третиранията срещу оидиум по лозата продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха не по-висока от 25о C.

Метеорологичните условия през третото десетдневие на юли ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овошките, зеленчуковите култури и лозата.

През юли сериозна опасност за овощните култури ще представлява второто поколение плодови червеи, за лозата - гъсениците от второто поколение на шареният гроздов молец. През месеца растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!