Обратно към категорията

Кризата засегна 86 големи и средни предприятия с 46 000 заети

Добавено на: 21.04.2020 15:22
   

86 средни и големи предприятия с над 46 000 служители са засегнати до този момент от кризата, свързана с разпространението на Covid-19.

Това сочат резултатите от проучване на КНСБ към 21 април, направено чрез регионалните структури на синдиката за социалното напрежение във фирмите за ефектите от пандемията.

В 13 % от фирмите се прибягва до съкращения, в 78 % - до пускане на работниците в платен отпуск, а в 26 на сто - до неплатен. Сборът е над 100, тъй като са давани повече от един отговор.

Последните данни показват, че и след Великденските празници продължава тенденцията близо три четвърти от работниците в предприятията да са в платен отпуск, а във всяко четвърто  - в неплатен.

Най-много засегнати предприятия извън ресторантьорството, заведения като кафенета и сладкарници, хотели и туризъм има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта и преработващата промишленост.

Също сред засегнатите са дървообработването и военната промишленост.

Националният секретар на КНСБ  Тодор Капитанов коментира:

"Усещат се засилващи се проблеми са в бюджетният сектор, като това включва общински администрации , детски кухни, ученическо и столово хранене, общински ансамбли. Засега няма предвидени съкращения в бюджетната сфера, но работещите са под мярката на платените отпуски към момента".

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!