Обратно към категорията

„Кървава луна“ ще изгрее в небето следващата седмица

Добавено на: 06.11.2022 09:52
   

Следващата седмица наблюдателите на небето на четири континента ще имат възможност да наблюдават последното пълно лунно затъмнение от три години насам, предаде NBS.

Затъмнението ще се случи във вторник, като Луната ще стане кървавочервена, когато навлезе в сянката на Земята. Небесното шоу ще бъде видимо за зрителите в Северна и Централна Америка, Азия, Австралия, тихоокеанските острови и части от Южна Америка.

Лунните затъмнения настъпват, когато Луната, Земята и Слънцето са в една линия и Луната преминава в сянката на Земята. Пълните лунни затъмнения понякога са известни като кървави луни заради драматичното оцветяване, причинено от земната атмосфера, която разпръсква светлината от Слънцето и я запраща към Луната.

След затъмнението във вторник следващото пълно лунно затъмнение ще се повтори едва на 14 март 2025 г., според НАСА.

Луната ще започне да навлиза във външната част на сянката на Земята в 3:02 ч. източно лятно време. С напредването на частичното затъмнение ще изглежда, че от лунния диск се отхапва, според НАСА.

Пълното затъмнение ще продължи от 5:17 ч. до 6:42 ч. източно лятно време. През това време Луната ще изглежда медночервена на цвят.

Ако метеорологичните условия позволяват, хората в Хавай и Аляска ще имат възможност да видят всеки етап от небесното шоу, докато то се развива.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунното затъмнение може да се наблюдава безопасно с невъоръжено око. Наблюдателите на небето могат дори да използват бинокли и телескопи за по-драматични гледки.

"Ако искате да направите снимка, използвайте фотоапарат на статив с експозиция от поне няколко секунди", казват служители на НАСА.

Въпреки че следващото пълно лунно затъмнение ще се случи едва през март 2025 г., т.нар. полулунно затъмнение - когато слабата външна сянка на Земята пада върху лицето на Луната - ще се случи през май следващата година, последвано от частично лунно затъмнение през октомври 2023 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!