Обратно към категорията

Лекари ще имат право на отказ да лекуват агресивни пациенти

Добавено на: 03.02.2020 13:42
   

Лекари и зъболекари ще могат да отказват помощ на агресивни пациенти. Това е записано в Националния рамков договор за следващите 3 години. Изключение ще се прави само ако пациентът е в спешно състояние.

Доктор Емил Величков е нападнат с нож от двама наркозависими в кабинета му в Пазарджик през миналата година. Отказал им рецепта за лекарства с упойващ ефект. Казва, че по принцип агресивен пациент не може да очаква помощ от медик.

Д-р Емил Величков, общопрактикуващ лекар: Позовавайки се обаче на положената клетва, едва ли ще има лекар, който ще откаже медицинска помощ на пациент. Стига да е в неговите възможности, разбира се, ако пациентът не е много агресивен.

В етичния кодекс на лекарите отдавна е записано, че медик може да откаже помощ на агресивен пациент. От тази годна текстът е част от договор, който урежда отношенията между лекарите и Здравната каса.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Ние сме свидетели на много моменти, в които пациенти си позволяват само за това, че не може да се отказва лечение в кабинета, да се държат грубо.

Д-р Цветан Райчинов, управител на ДКЦ 1, Русе: Съвсем оправдано е в такива случаи - явно пациентът не търси помощ, а търси скандал.

От Националната пациентска организация определиха новото правило като добро. Но предупредиха за подводни камъни при тълкуването на текста.

Наталия Маева, говорител на Националната пациентска организация: Може да има момент, в който някой от лекарите наистина да откаже медицинска помощ и да имаме неприятен завършек на някой пациент, който се намира в спешно състояние.

След нападението, доктор Величков е монтирал паникбутон в кабинета. А в една от русенските поликлиники има физическа охрана и видеонаблюдение.

Д-р Цветан Райчинов, урпавител на ДКЦ 1, Русе: Това до голяма степен възпира такива прояви.

През първото полугодие на миналата година нападенията над медици в спешни отделения са 34. Регистрирани са и почти 230 случая на вербална агресия.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!