Обратно към категорията

Лични лекари предлагат да се въведе сиеста заради жегите

Добавено на: 30.06.2024 12:18
   

Лични лекари от Пловдив предлагат да се въведат ограничения в работното време на фирми и администрация заради жегите.

Темата разработват от БНТ.

Така според тях хората ще се задържат в домовете си в най-рисковите часове от деня и по-рядко ще търсят лекарска помощ заради прегряване, високо кръвно или стомашно-чревни проблеми.

Колко сме далече от въвеждането на така наречената сиеста по подобие на Испания?

Пред кабинета на д-р Александър Калайджиев потокът от пациенти е постоянен. Възрастни хора, записани за по-късен час, идват още сутринта, за да минат по-рано с цел да избегнат жегите.

Административните и обществени сгради в Пловдив, които са климатизирани, са изключение. Често вътре в тях е по-горещо и задушно отколкото отвън.

"В нашето общинско ДКЦ може да видите в коридора за каква температура става въпрос и пациентите как чакат в тази горещина", заяви д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар.

Според медика е време на общинско и държавно ниво да се въведе ограничение в работното време по подобие на средиземноморските страни.

"Това, което може да се направи, за да се ограничи движението на пациентите в часовете от 11 до 5, нещо подобно на сиестата. Всички други страни имат дървени капаци, за да се ограничи топлината. Озеленяването намалява и тези неща подлежат на управленчески решения, аз не виждам нищо от страна на общината и държавата като интерес", коментира д-р Александър Калайджиев.

В Испания в най-рисковите часове от денонощието, когато температурите надхвърлят 40 градуса, работят само ресторантите и по изключение някои търговски обекти.

"От 2 на обяд до 6 часа всичко е затворено, дори и кафенетата, почти всички фирми, фабрики, които могат да затворят, затварят август месец. Юли, докато излязат в отпуска, са с намалено работно време заради топлината", допълни Златка Дойчевска от Мадрид.

В Пловдив засега не се планират промени в работното време на администрацията.

"Хората, които работят на терен по почистването на града, започват по-рано работа. По изисквания на Инспекцията по труда - един час работа и 15 минути на сянка, като им се дават и на тях течности", каза още кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Когато е най-топло от общината ще раздават безплатно вода на пловдивчани, за да се разхлаждат в жегите.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!