Обратно към категорията

Лихвите по кредитите тръгват нагоре

Добавено на: 29.08.2022 07:19
   

Лихвите по потребителските кредити тръгват нагоре, пише в новия си брой вестник "Сега". През юли средният лихвен процент по заемите в левове се повишава с цели 0.63 процентни пункта до 8.19%, а годишният процент на разходите (заедно с всички допълнителни такси) нараства с 0.66 пр. п. до 8.66%, показва лихвената статистика на БНБ.

За първи път от половин година средният лихвен процент по потребителските кредити надхвърля 8%. Дали това е трайна тенденция ще стане ясно в следващите месец-два, но най-вероятно банките вече реагират на новата политика на Европейската централна банка. В началото на юли Франкфурт повиши основните лихви за първи път от 11 години в опит да укроти инфлацията. Очакванията са повишените лихви да охладят кредитирането, а оттам и потреблението и нарастването на цените на голяма част от стоките и услугите. През септември ЕЦБ даде заявка за още едно покачване на лихвите.

Търговските банки първо ще започнат да повишават лихвите по новоотпуснатите заеми и най-рано след половин година ще прибегнат към промени по действащите договори, коментира неотдавна кредитният експерт Тихомир Тошев.

Засега няма промяна в лихвите по ипотечните кредити - през юли средното ниво се задържа рекордно ниско от 2.47%, а средният ГПР дори пада в сравнение с юни с 0.08 п.п. на 2.71%.

Все още обаче кредитирането върви с пълна сила у нас, независимо от високата инфлация и намаляването на покупателната способност на хората. В края на юли обемът на жилищните заеми е 15.355 млрд. лв., като ръстът за една година е над 18%. В сравнение с предходния месец юни обаче има лек спад на новоотпуснатите жилищни заеми. Данните на БНБ показват, че през юли са отпуснати жилищни заеми за 536 млн. лв., докато през юни са били за над 611 млн. лв.

При потребителските кредити се забелязва по-отчетливо забавяне на ръста. През юли новоотпуснатите потребителски заеми са за 701 млн. лв., с 13,5% по-малко от юни. За една година обаче потребителското кредитиране продължава да отбелязва висок ръст - цели 19% до общ обем заеми в размер на 14.6 млрд. лв. в края на юли.

Източник: "Сега"


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!