Обратно към категорията

Лозари от цялата страна излизат на протест в петък

Добавено на: 23.02.2022 07:50
   

От „Национално сдружение на българските лозари“ съобщават, че техни членове от цялата страна ще блокират с трактори и коли важни пътни артерии на страната в района на градовете Пловдив, Монтана, Плевен, Поморие и Харманли. Мероприятието ще се състои на 25.02.2022 г. (петък) и ще продължи два часа, от 08:30 ч. до 10:30 часа, уточняват от сдружението.

На всяка една от посочените локации за провеждане се очаква да присъстват над 200 души с 20 трактора и 20 автомобила. Целта на мероприятието е настояване към управляващите в лицето на МЗм и НС да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

"За разлика от други сектори ние не получаваме подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. След редица срещи между представители на нашето сдружение и лица от МЗм ни бе обещано финансова помощ през 2022 г. в размер на 30 млн. лв. за винени лозя и 2.5 млн. лв. за десертни лозя, което обещание не бе спазено. Гръмките изявления по време на коалиционните преговори между четирите управляващи в момента партии, в които наши представители също взеха участие, че ще има промяна и всички ръководители на агенции ще бъдат избирани публично, прозрачно и с конкурс, отново потънаха в нищото", категорични са лозарите.

Те настояват за субсидиране на българските лозари с 300лв./дка за реално отгледано лозе; смяна на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на лозата и виното, Красимир Коев, и провеждане на прозрачен конкурс при избора на нов изпълнителен директор. От бранша припомнят, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13.50 евро/декар годишно, като в останалите страни в ЕС субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. "Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги. Бидейки най-голямата браншова организация в лозарския сектор у нас, имаме отговорността и задължението да защитаваме интересите на нашите членове и всеки лозар в страната", категорични са от бранша.Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!