Обратно към категорията

Малки рисчета от застрашен вид се родиха в зоопарка в София

Добавено на: 01.07.2020 12:41
   

Двойката евроазиатски рисове Куанта (2,5 г., родена в зоопарка в Мюнхен)  и Моргул (3 г., роден в зоопарка Шьонбрун, Виена) се сдобиха с две малки, похвалиха се от Софийския зоопарк.

Раждането беше през миналия месец (май), здрави са и вече се катерят по дърветата и си играят около майката във външното заграждение на експозицията с рисове в сектор "Хищници".

Достъпът на посетители там засега е ограничен, за да се намали безпокойството за младата майка и рисчетата, но предстои скоро експозицията отново да бъде достъпна. 

"Много сме щастливи от новодомците. Още си нямат имена. Ако се намери осиновител, може да им стане кръстник", каза пред Радио София директорът на Софийския зоопарк Добромир Бориславов.

Размножаването на тези редки и изключително красиви животни е голям успех за Софийския зоопарк. Евроазиатските рисове са включени в  Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване и брой на популацията им в зоопарковете се следи внимателно и се използва за опазването и възстановяването на този застрашен в Европа вид.  

В Червената книга на Република България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид“.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!