Обратно към категорията

Мария Габриел: Вторият мандат ще бъде национален

Добавено на: 22.05.2023 15:36
   

Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Това се казва в декларация за национално отговорно управление, представена от Мария Габриел, която беше кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат. Тя и номинираният за министър-председател от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Николай Денков направиха съвместно изявление пред медиите в Народното събрание.

ПГ на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, което е на база определени принципи, става известно от текста на документа.

Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Габриел, а Денков – вицепремиер. 

Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип. В края на всеки от тези периоди министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател. 

Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми, ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

В документа е предвидено да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества. 

Мария Габриел уточни, че документът трябва да получи подкрепата на двете парламентарни групи, а задачата им с Николай Денков е през следващите дни да ги убедят, че това е правилният подход.

Текстът на декларацията показва колко отстъпки, по думите на Габриел, са направили всички в името България да има редовен кабинет. 

Водейки преговорите, се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа, обясни решението за национално отговорно управление на първите две формации в парламента Мария Габриел.

Тя благодари за търпението и професионализма на Николай Денков, както и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа с разум, а не с емоция, заедно с нея и Денков, са работили за днешния документ.

Мария Габриел благодари и на ДПС, „БСП за България“, “Има такъв народ“. С тях водихме разговори и смятам, че показахме, че с диалог, отговорност и принципи има възможност -  трудна, изискваща усилия, преговори, но и яснота и твърдост в отстояване на позицията -  България да има редовно правителство, подчерта тя. 

Габриел отчете, че с БСП не се е получило, очевидно различията са повече от сближаването на позициите. Но, според нея, е добре, че това е станало ясно по време на разговорите, а не след това.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!