Обратно към категорията

Марс изчезва за кратко на 8 декември

Добавено на: 07.12.2022 08:12
   

Ако наскоро сте излизали вечер и е било безоблачно, вероятно сте забелязали ярък червеникав обект в небето, видим дори от градовете, страдащи от светлинно замърсяване. Тази седмица Марс е по-близо до Земята, отколкото ще бъде в близките 11 години, и трудно може да бъде пропуснат в нощното небе. Затова тази седмица има допълнителна причина да погледнете към небето в средата на седмицата, съобщава https://www.actualno.com.
Марс ще изчезне зад Луната на 8 декември и ще се появи отново около час по-късно, което е известно като окултация (закриване). Събитието може да бъде наблюдавано с бинокъл или телескоп.
Луната ще бъде пълна, в съзвездието Телец. Макар, че явлението ще се случи на фона на вече изсветляващото небе, яркият Марс ще може да се забележи до Луната около 7 ч. сутринта през бинокъл или с фотоапарат с телеобектив.
За Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ явлението ще започне в 7:11:30 ч., а за Варна – две минути по-рано.
Събитието ще се случи в част от небето с много ярки звезди, с Алдебаран наблизо и Орион не много по-далеч. Марс обаче ще засенчи дори Сириус.
Откриването на Червената планета ще започне в 8 часа.
Тогава обаче Луната и Марс ще залязват за София, а Слънцето ще бъде вече изгряло. Поради това краят на окултацията няма да може да се наблюдава от България.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!