Обратно към категорията

Мая Илиева: Предстоящият протест на медиците е режисиран

Добавено на: 03.10.2019 18:32
   

„Не е нормално ние да застанем до едни предатели, рамо до рамо, и да протестираме за нещо, което отдавна вече трябваше да имаме. За мен този протест е режисиран“. Това каза пред БНР уволнената медицинска сестра Мая Илиева, която няма да участва в понеделник в националния протест на медицинските специалисти, организиран от КНСБ.

„Ако те наистина бяха истински синдикати, този протест трябваше да се проведе на 2 януари, тъй като от 1 януари трябваше да влезе в сила КТД, отрасъл „Здравеопазване“, и там са заложени едни заплати от 950 лв. Наистина ако беше тогава протестът, може би всички щяхме да участваме. След като през март ги помолихме за подкрепа, когато излязохме на улицата, те първо се разграничиха от нас, не пожелаха да ни подкрепят. Хората разбраха, че синдикатите в момента, в който абдикират от своите задължения, вече не защитават правата на работниците, а чии други права защитават – всеки сам може да си направи изводите“, обясни тя в предаването „Нещо повече“.

Илиева подчерта, че от 1 март до момента не са спирали с протеста си, но категорично подчерта, че в протеста на КНСБ няма да участват. Според нея те са и основният виновник за нейното уволнение.

Запитана колко души наброяват Мая Илиева посочи: „На последния протест може би имаше около 2-3 хил. души“.

Днес Илиева има среща в социалното министерство, на която ще стане въпрос за социалните им искания. Тя подчерта още, че много от колегите й са заплашвани да не протестират.

Само заедно можем да направим нещо добро за здравеопазването

„Всички сме в едно и също състояние. Не сме ги предали“, декларира от своя страна Милка Василева – председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Всички заедно трябва да решим проблемите, независимо кой кого припознава. С прословутата българска несолидарност, ние усложняваме проблемите, вместо да намерим правилното решение“.

Василева бе категорична, че цитираните милиони от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев не са достигнали до тях:

„Защо не са стигнали – нека министърът да обясни или директорите на лечебните заведения, които не са ги разпределили по правилния начин. Съсловната организация няма власт и сила да накара работодателите да свършат тези неща“.

Милка Василева предупреди, че кадровият потенциал е в изключително критично състояние. Тя се обърна към политиците от всички групи: „Ако не се вземат мерки сега, утре вече няма за кого да ги взимат. Лъскавите болници и високите технологии не вършат работа, ако няма медицински специалисти“.

Според нея основният проблем е в контрола. Тя смята, че средствата в системата се разпределят субективно.

Василева очаква около 5000 души на протеста в понеделник.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!