Обратно към категорията

Майстори излагат своите продукции в Панаира на занаятите

Добавено на: 17.08.2020 08:12
Снимки: Pixabay.com
   

Въпреки сложната епидемична обстановка, с решение на Оперативния щаб община Троян даде възможност, както на местните занаятчии, така и на майстори от цялата страна да изложат продукцията си по време на традиционния Панаир на занаятите, който се организира в дните около големия християнски празник Успение Богородично, съобщи БНР. При спазване на противоепидемичните мерки шатрите на майсторите са разположени на метри една от друга. 

Панаирът събра хиляди гости  от цялата страна, които могат да си закупят от разнообразните произведения на занаятчиите. Ценка Джамбазова от Троян, която предлага автентични народни носии, сподели:

"Работя само с автентични материали - памучни, вълнени, лен, коноп. Варя домашен сапун по стара технология. Има интерес и към старите български носии, които са различни за различните области. Една риза и една престилка за съответния регион - съвсем друго е самочувствието на българката, когато се облече в така дреха. На българина задължително потурите, пояса, калпака. Целта е да пазим традициите".

Илия Станчев предлага на гостите на панаира традиционната троянска керамика - гювечи, паници, чинии, гювечета, чаши, сервизи, гърнета. Тази година интересът е много слаб заради пандемията, твърди той.

Марияна Станкова от Троян се занимава с пирография и обработка на дърво. 

"Стоки за бита, сувенири,пирографии, различни чинийки, салфетници, часовници, всичко, върху което може да се сложи национален мотив. Засилва се интересът на хората. За съжаление, ако до него има китайско с по-ниска цена, ще се купи китайското".

"В условията на пандемия като няма фестивали, няма мероприятия, нямаме хъс за работа. Този панаир ни идва добре - да покажем какво сме направили", споделиха майсторите:

"Стока има, няма пазар".

Занаятчиите са категорични, че Орешарският панаир е глътка въздух за тях.

Панаирът на занаятите продължава. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!