Обратно към категорията

Мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм предлагат мотоклубове

Добавено на: 16.05.2022 12:49
   

Мерки за намаляване пътнотранспортния травматизъм при мотоциклетите и другите уязвими участници в движението предлагат мотоклубове в страната. Исканията им бяха представени от Даниел Капсъзов, президент на Widows sons Grand Chapter Bulgaria, по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във връзка с предложенията за промени в Закона за движението по пътищата. 

Мотористите искат правото за управление на мотопед, двуколесни и триколесни моторни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км. в час да бъде предоставяно само след категорично заявено желание. Според Капсъзов свидетелство за управление на мотопед трябва да се дава след задължително практическо обучение и изпит, а не както сега - да става автоматично при придобиване на правоспособност за категория Б. 

Според Капсъзов има нужда от преработване на Наказателния кодекс и завишаване на долната граница за санкциите на водачите на моторни превозни средства (МПС) при причиняване на телесни повреди и смърт. Друго искане е изравняването на максималната скорост за движение на мотоциклетите на автомагистралите и другите пътища от републиканската пътна мрежа с тази на леките автомобили, а не с тази на тежкотоварните. Според Капсъзов трябва да се направи ревизия на текстовете от Закона движението по пътищата и да бъде осигурен коридор за споделено движение в градовете и по цялата републиканска пътна мрежа, което е единственият вариант за придвижване, без да се допускат нарушения в задръстванията и засиления трафик.

Капсъзов добави, че са необходими инфраструктурни промени в участъците по пътя с висока концентрация на пътни произшествия, както и полагането на предпазни огради под мантинелите. 

Капсъзов заяви, че мерките са подкрепени от всички 89 мотоклубове в България и 12 сдружения. Предстои утре предложенията им да бъдат внесени в парламента. В 10:00 часа мотоциклетистите се събират пред сградата на Народното събрание.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!