Обратно към категорията

Мерките по време на Страстната седмица

Добавено на: 13.04.2020 08:34
   

За православния свят от днес започва Страстната седмица. Това е последната седмица на Великия пост и се нарича Страстна, защото е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение.

На Велики понеделник Иисус Христос влизал в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На всеки ден от Страстната седмица се извършват специални служби от църквата.

Тази година седмицата преди Великден ще бъде различна заради мерките за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус. След разговори с премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб, Българската православна църква се ангажира да предприеме мерки за сигурност за всички православни храмове.

Няма да се изпраща самолет, който да донесе Благодатния огън от Йерусалим.

На Разпети петък плащеницата няма да се поставя на маса както обикновено, тя ще се държи от четирима души на входа на храмовете и така хората ще минават под нея.

На Великден службата ще започне навън.

Големите богослужения от календара на църквата по време на Страстната седмица са: на Велики Четвъртък, Разпети Петък, Възкресение Христово и Второ Възкресение.

Хората ще могат да проследят църковните служби на живо с директно предаване в ефира на Българската национална телевизия, а сигнал ще бъде осигурен за всички други телевизионни доставчици, които ще могат да излъчват празничните богослужения от катедралата "Св. Александър Невски" и храма "Св. Неделя".

Призивът към хората е да останат по домовете си, да не се нарушават мерките за безопасност и да се избегнат струпвания на множество хора, което може да доведе до разпространение на заразата и удължаване на периода на ограничения.

999 призовава да останете вкъщи и да гледате празничните служби от дома си!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!