Обратно към категорията

Месечна прогноза: очаква ни топла и суха пролет

Добавено на: 23.02.2020 08:44
   

Очаква ни дъждовен и мрачен уикенд. Минималните температури ще са между минус 2 и 3, максималните - между 5 и 10 градуса. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще продължи да се повишава.

В неделя вятърът временно ще се ориентира от запад-югозапад и дневните температури бързо и чувствително ще се повишат – максималните ще бъдат между 12° и 17°, по Черноморието – до 10°. Облачността ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево. Към вечерта, вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

В началото на новата седмица времето ще бъде динамично, с чести промени и с температури, по-високи от обичайните. В понеделник ще бъде ветровито, с променлива облачност, почти без валежи. Минималните температури ще са по-високи, особено в Северна България, а дневните слабо ще се понижат. Още през нощта срещу вторник вятърът ще отслабне, облачността ще намалее до ясно време и сутрешните температури във вторник ще са по-ниски. През деня ще бъде предимно слънчево, със слаб югозападен вятър.

ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕТТА

Над целия континент се прогнозират над нормалните температури, най-честите и дълготрайни горещи епизоди ще се усетят от Иберийския полуостров до Германия и южните части на Обединеното кралство. Според тази прогноза, поредици от дни с температури над 30-32 градуса ще започнат в Западна Европа още в края на април и най-вече през май.

"Тези, които прекарват много време навън, ще трябва да бъдат подготвени за ранен старт на сезона на алергиите, тъй като продължителната топлина ще причини ранен и обилен цъфтеж и бум на фитоалергените", твърди метеорологът на Акууедър Тайлър Ройс.

Приготвяйте разсадите.

Земеделието също може да се възползва от топлото и до голяма степен сухото време, тъй като фермерите ще могат да засаждат културите по-рано от нормалното

Малко под или малко над обичайните, всякакви пролетни валежи са добре дошли, според метеоролозите, защото съществува голяма вероятност очакваното горещо лято да бъде и много сухо.

Въпреки че селското стопанство може да получи добър бонус от пролетния сух и мек старт, съществува риск от студени сутрини с възможни мраз и слани, според Ройс.

Влагата от Италия до Балканския полуостров

Една от малкото части на Европа, която се очаква да има нормални или малко над нормалните валежи тази пролет, е Балканският полуостров. Тук прогнозата на сайта влиза в директно противоречие с мнозинството от прогнозите на световните метеоцентрали, които прогнозират топъл, но по-сух от обичайното месец март у нас, на Балканите.

Споре Акууедър, се очаква най-влажната част от сезона да бъде от март до началото на април, когато средиземноморски циклони, както и спускане на по-хладен въздух от Русия, ще носят повече валежи на Балканите. Това е и твърде съмнителната част от прогнозата на сайта, предвид господстващата в момента циркулация над континента и очакванията тя да се запази до голяма степен и през месец март. Дали сайтът или мнозинството от метеоценралите, от друга страна, ще бъде по-близо до истината, ще разберем само след месец.

През март, според този източник, ще са възможни и обилни снеговалежи, които могат да доведат до затруднения в транспорта в целия ни регион.

Всяка циклонална система, която пресича региона ни от края на април до май, ще води до повишен риск от проява на силни гръмотевични бури. Това е вярно, но прилича на съветите на хороскопите от рода на: "Когато улиците са заледени, бъдете внимателни и Не влизайте в конфликт с началниците си" - универсални правила, които са валидни по подразбиране. Факт е, че високите циклони през месец май водят до нестабилно време с локални порои и гръмотевични бури.

През втората половина на сезона се очаква тенденция към по-сухи условия, заедно с над нормалните температури от Италия и Румъния до Гърция, според сайта.

 

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!