Обратно към категорията

В Международния ден на белия бастун представят сайт за незрящи

Добавено на: 15.10.2021 09:15
   

Днес отбелязваме Международния ден на белия бастун. 

Дългият бял бастун идва на помощ на хората, за да предусетят неравностите по пътя. Това помощно средство е използвано за първи път през 1921 г. от Джеймс Бигс – фотограф от Бристол, Великобритания, претърпял злополука и ослепял.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун.

През 1980 г. денят е отбелязан за първи път и у нас с прояви, организирани от Съюза на слепите в България.

Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

Около 20 000 са хората с нарушено зрение в България. Част от тях са родени с този недъг, при други проблемът се е появил на по-късен етап от живота. И едните, и другите обаче са изправени пред редица трудности – като се започне от намирането на работа, мине се през рехабилитацията и социалната интеграция и се стигне до осигуряването на помощни технически средства и кучета-водачи.

Днес от 13.00 ч. ще се проведе онлайн пресконференция, посветена на официалното откриване на информационно-медийния портал blinfo.

BLINFO е платформа, в която автори на съдържанието са млади хора със зрителни увреждания, ориентирани към журналистиката. Темите и проблемите ще са свързани основно с хората с нарушено зрение, както и с хората с увреждания като цяло. Фокусът ще бъде поставен върху актуални проблеми на общността и начините за тяхното решаване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!