Обратно към категорията

Министър Демерджиев: Направили сме предложение да се възстановят 1260 щатни бройки в "Гранична полиция"

Добавено на: 10.11.2022 10:54
   

Направили сме предложение да се възстановят 1260 щатни бройки в "Гранична полиция", заяви вътрешният министър Иван Демерджиев при изслушването си в Народното събрание за мигрантския натиск по границата и предприетите мерки. То е по искане на ПГ на "БСП за България".

Той посочи, че основният проблем е намаляването през последните 10 години на щата на "Гранична полиция" с 1300 бройки, затова е и предложението за възстановяване на 1260 от тях, които да бъдат добре обучени. Така ще бъде прекратена и порочната практика на извънредния труд от страна на Българската армия (БА) и на сили от вътрешността на страната. Предложението сме го направили по проекта на бюджет, който се подготвяше, уточни Демерджиев.

Освен това се предвижда да се направи група в Болярово от местни полицаи, които са около 40 души и добре познават района. Като допълнителен проблем министърът посочи и стари дрехите, обувки на граничните полицаи, което, по думите му, е въпрос на оцеляване за тях. Тези въпроси също решаваме днес, увери той. И подчерта, че всичко това ще бъде предадено на редовния министър, като неща, които могат да бъдат продължени.

Иван Демерджиев отбеляза, че освен гласуваните с актуализацията на бюджета 70 млн лв за укрепване сигурността на границата, служебният кабинет е отпуснал още 1,5 млн лв за ремонт на граничното съоръжение, който се извършва от Българската армия (БА), на която МВР е превъзложило задължението за поддръжка. Министърът обаче обърна внимание, че съоръжението е изградено с мрежа, която няма необходимата здравина, състоянието ѝ се променя всеки ден, откриват се дупки, има дефицит по отношение на височината - преодолява се изключително лесно със стълби, стволове на дървета.

Ежедневно, на място, БА и граничните полицаи използват всяка свободна минута, за да възстановяват оградата, подчерта министърът. Даже имало мнения, че е по-добре да няма такова съоръжение, а да има осветление, което да дава видимост от турска страна. Много е спорно доколко това съоръжение влияе на защитата на българската граница, но постоянно има усилия то да бъде поддържано, изтъкна Демерджиев. И беше категоричен, че стратегията е достатъчно добро техническо обезпечаване на границата.

Той посочи, че поддържат динамичен диалог с турската страна, която прави всичко възможно да ни помогне. Трябва да се отчете, че в момента Турция е под изключително голям натиск по границата със Сирия и Афганистан, но все пак е отделила сили, проведена е и двустранна среща на високо ниво, набелязани са действия, добави министърът.

Като краткосрочни мерки, по думите му, в момента трябва граничните служители да бъдат снабдени с "дълго оръжие", да бъдат обучени да боравят с него. Повишен е броят на представители на Фронтекс, участието им в различни действия и акции, подобрено е и взаимодействието с Европол. Възстановена е работата на двустранната и тристранната комисия, съответно - между Турция-България-Гърция и Турция-България. С турската страна са се уговорили да има постоянно действаща работна група, която да се занимава с всички проблеми, свързани с границата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!