Обратно към категорията

Министър Демерджиев: Натискът върху границата е намалял. Предстоят кадрови промени в "Гранична полиция"

Добавено на: 02.09.2022 08:23
Снимки: БНР
   

Отчитаме намаляване с 50% на мигрантския натиск по границата с Турция. Това заяви министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е на проверка в района на българо-турската граница. 
Поставени са допълнителни патрули, координират се екипите на гранична полиция и военните. Обсъдихме и предприехме мерки по подправяне на пътищата в района. Осигуряваме допълнителна техника - дронове, безпилотни летателни апарати.
В следващите дни ще има смени в регионалните дирекции на "Гранична полиция" заради връзки на служители с трафик на мигранти, обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той уточни, че инспекторите от "Вътрешна сигурност" са събрали данни за различни хора от средния ръководен състав. Разследването започна след смъртта на двама полицаи в Бургас, при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.
Министърът даде срок до три седмици за цялостна реорганизация на граничната зона.

Демерджиев и министърът на отбраната Димитър Стоянов инспектираха тази сутрин охраната на българо-турската граница.
"Засилихме контакта с турската страна и днес в 14.00 часа предстои среща между заместник-министрите на вътрешните работи на България и Турция. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, тъй като там се събират огромно количество мигранти и когато се събират на големи групи, затрудняват работата на нашите гранични полицаи и силите на Министерството на отбраната."

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че има над 350 военни, които усилват охраната по държавната граница. И добави, че се очаква до една седмица броят им да нарастне до 500 души.

Има яснота откъде преминават мигрантите, като по думите на вътрешния министър много се спекулира за пробойните в оградата.
"Преодоляването на това съоръжение става за минути със стълби - не си представяйте, че мигрантите минават през определени дупки в защитното съоръжение. Те поставят стълби, най-често по дървета и буквално за минута - две успяват да преодолеят съоръжението."


Демерджиев каза още, че мерките на българските власти срещу каналджиите вече дават резултат - натискът върху границата е намалял.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!