Обратно към категорията

Министър Караджов съобщи, че ще назначи детайлна ревизия, одит на тол звеното

Добавено на: 03.02.2022 13:41
   

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов съобщи по време на дискусия по тол системата, че ще назначи детайлна ревизия, одит на тол звеното от създаването му до 31 декември миналата година. Той каза това в края на продължилия два часа разговор с браншовите организации и представители на малките и средните превозвачи в България за тол системата, който бе предаван чрез профила на вицепремиера Караджов във Фейсбук.
Днешната ни среща е само началото на един диалог, преди да се прави каквото и да било, обърна се министърът към представителите на бранша. Той изтъкна, че на срещата не е дошъл с готови решения, които да налага, а целта е била да се чуят различните мнения. Няма по-здравословно от това да знаем кой на каква позиция е принципно, допълни вицепремиерът.
Какво чувам, има проблеми с тола, като начин на работа с вас и като договори с външни изпълнители, които поддържат системата, които са я изградили, които ви предлагат устройствата и такива, които са разкрили гишета, с които трябва да работите, а те не ви вършат работа, аргументира министърът решението си да назначи ревизията на тол звеното.
Чувам ясно какво ми казвате за посредниците - "Посредниците - аут!", заяви министърът, като уточни, че по темата в момента не може да даде становище и допълни, че ще изчака времето за одита -  една-две седмици, след което, на последваща среща с бранша, ще оповести възможните мерки.
Вицепремиерът каза, че е убеден в "тежката несправедливост" с начина на налагане на компенсаторните такси. Месеци наред пътуват писмата до вас, в тези месеци заради една невинна грешка се трупат някакви гигантски суми, те се умножават по десет, по двадесет, по тридесет, по сто, по колкото пъти са засечени тези нарушения, и става една лавина, описа ситуацията министърът и допълни, че това се случва и с винетките. Той изтъкна, че е нужно да се мисли по въпроса за справедлив механизъм за налагане на компенсаторните такси.
По темата за лошото качеството на пътищата, поставена също днес от бранша, министърът каза, че споделя тяхното мнение. Той изтъкна, че правителството предлага в новия бюджет над 50 процента повече средства за ремонти, ще има и нов механизъм за контрол на качеството на ремонтите, както и нов механизъм за цялостен контрол на провеждането на процедури по Закона за обществените пръчки. Министърът изрази надежда това да даде резултати и след една година да чуе от бранша, че там, където пътищата са ремонтирани, вече е съвсем различна картината.
Ако не стане, значи съм се провалил, заяви вицепремиерът.
По темата с автобусните превози министърът отбеляза, че там ситуацията е много специфична. Има много сериозни аргументи за притеснение как ще се отрази бъдещо адаптиране, било на обхвата, било на цените върху автобусните превози, допълни министърът.
За транзитния трафик министърът каза, че трябва да се прецени според европейските директиви и регламенти дали е възможно да бъде канализиран само по магистралните и първокласните пътища и да не засяга второкласната пътна мрежа.
Караджов посочи, че на днешната среща не е участвал транспортният министър, както поискаха по време на дискусията представителите на бранша, защото е искал тя да се фокусира върху ползването, ремонтите и привеждането на пътната мрежа в прилично състояние, като елемент от това е и системата на плащане на винетките и толуването. Той изрази готовност да участва в подобна съвместна среща, инициирана от бранша или от транспортния министър, за да се обсъдят и въпросите за републиканската транспортна схема, защото тя не е прерогатив на МРРБ.
Вицепремиерът каза, че след две или три седмици, като през това време ще очаква писмени становища по темата на браншовите организации, отново ще има среща с конкретни предложения, които в диалог да бъдат обсъдени, като заяви, че винаги ще бъде воден от интереса на държавния бюджет и на хората.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!