Обратно към категорията

Министърът на образованието в оставка Галин Цоков даде указания към училищата да премахнат табелите, ограничаващи достъпа на родителите

Добавено на: 22.03.2024 07:21
   

Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. Това указание към Регионалните управления на образованието даде министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Практиката да се поставят подобни надписи е изключение и тя не се прилага масово в образователните институции. При някои училища в страната обаче все още могат да се видят съобщения на техните входове, гласящи: "Родителите до тук", "Забранен достъп за родители" и други. "Това е практика, която незабавно трябва да бъде прекратена, защото дава погрешен сигнал към обществото", подчерта министър Цоков. По думите му образованието е непрестанен процес на взаимодействие, сътрудничество и на активен диалог.

Министърът подчертава обаче, че за МОН на първо място е грижата за безопасността на децата и всеки директор създава необходимата организация, за да не се нарушава образователният процес. В този смисъл указанията не означават свободен достъп на всички до образователните институции, а създаване на ред за участие на родителите в образователния процес, основан на взаимно доверие и уважение.

В указанията си към регионалните управления министърът напомня, че обучението, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в разработването и реализирането на училищни политики директорите на образователните институции работят в партньорство с родителите.

Сътрудничеството и взаимодействието между родителите и образователната институция се осъществяват по много начини ежедневно, включително и чрез индивидуални консултации и родителски срещи. Родителите имат право не само периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата си в образователния процес, но и да се срещат с ръководството на образователната институция и с педагогическите специалисти, напомня министър Цоков.

"Зная, че това се случва в мнозинството от българските училища и е парадоксално, че дори на някои такива места продължават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им. В повечето случаи това са ограничителни разпоредби, останали от години, и е време категорично да преустановим тези практики", категоричен е проф. Галин Цоков.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!