Обратно към категорията

Министърът на образованието: Прогнозата е епидемичната ситуация да продължи през цялата учебна година

Добавено на: 27.08.2020 11:35
   

Министърът на образованието Красимир Вълчев разясни на брифинг как ще започне новата учебна година и как ще се проведе образователният процес, съобщава Нова.

Първоначално той обяви, че с голяма увереност може да се прогнозира епидемичната ситуация да продължи през цялата учебна година. Също така увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридното обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би били трудни за изпълнение и реализиране.

Засега е планирано учебната година да започне присъствено в цялата страна. Министърът обаче не изключва вариант до началото й да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.

Училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с COVID-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на МОН. Ще могат да се предлагат и мерки от училищата.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.

Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно от останалите. Родителите му незабавно ще бъдат уведомявани. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ.

Министърът поясни, че при необходимост, учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите. А министърът подчерта, че тя се различава от онлайн обучението.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!