Обратно към категорията

Министърът на правосъдието дава на съд избора на Сарафов

Добавено на: 30.06.2023 08:35
   

Правосъдният министър Атанас Славов внася в петък във Върховния административен съд жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор. 

Сарафов беше избран да изпълнява длъжността от прокурорската колегия на ВСС, след отстраняването на Иван Гешев от поста. Министърът на правосъдието още тогава заяви, че колегията е надвишила функциите си и изборът трябва да бъде направен от Пленума на ВСС. За това се обявиха и от Съюза на съдиите.

Правосъдният министър внесе и предложение във ВСС да се обсъди избора на изпълняващ функциите на главен прокурор. На заседанието си миналия четвъртък обаче ВСС  отказа да вземе решение по избора на Борислав Сарафов. 

Славов иска и да бъде спряна процедурата за избор на нов главен прокурор, след като Конституционният съд допусна за разглеждане исканията на Гешев по промените в НПК и ЗСВ. 

Министърът заяви, че през юли ще има готови предложения за промени в Конституцията. 

"Предполага се, че Висшият съдебен съвет ще бъде основно реконструиран. Ще има два отделни съвета - съдебен и прокурорски, с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Безсмислено е за няколко месеца да се открива процедура по избор на членове на ВСС", каза Славов.

Източник: offnews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!